Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ιάκωβος Καμπανέλλης (1922 - 2011) - R. I. P.

Έφυγε από τη ζωή ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ο μεγάλος μας θεατρικός συγγραφέας έφυγε σήμερα από τη ζωή στα 89 του χρόνια. Εδώ και σχεδόν δύο μήνες νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Μητέρα». Έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και η υγεία του, μετά από αιμοκάθαρση, παρουσίασε επιπλοκές που είχαν μοιραία κατάληξη.

Γεννήθηκε στην Νάξο το 1922. Το 1942 τον συνέλαβαν οι Γερμανοί και τον έστειλαν στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Μαουτχάουζεν, όπου παρέμεινε έως την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τις συμμαχικές δυνάμεις στις 5 Μαΐου 1945.

Άρχισε να ασχολείται με το θέατρο, μετά από την επαφή του με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν το 1945. Το πρώτο του θεατρικό έργο ήταν «Ο χορός πάνω στα στάχυα», που παρουσιάστηκε το 1950. Άλλα πολύ γνωστά του έργα είναι: «Η αυλή των θαυμάτων», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Η γειτονιά των αγγέλων», «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Έγραψε ακόμη σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες, όπως η «Στέλλα», ο «Δράκος» και τα «Κορίτσια στον ήλιο» που σκηνοθέτησαν αντίστοιχα ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Νίκος Κούνδουρος και ο Βασίλης Γεωργιάδης.

Συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη ως στιχουργός στα έργα τους «Παραμύθι χωρίς όνομα» και «Μαουτχάουζεν».

Τέλος, ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ανένδοτος» και «Τα Νέα».

Καλό του ταξίδι!


_______________

Πηγές:
Ελευθεροτυπία
in.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια: